Cakera Keras
Home Unit Pemprosesan Pusat Papan Induk Memori Pemacu Cakera Liut Cakera Keras Pemacu CD-ROM Kad Paparan Kad Bunyi Kekotak Monitor Kekunci Maklum Balas

Mengenali komponen dan perkakasan komputer peribadi yang terdapat di pasaran

ag00154_.gif (5315 bytes)

Jika terdapat sebarang kemuskilan, hubungilah

Webmaster

dari Melaka

"Bersedia Berkongsi Pengetahuan"

Masa kemaskini terakhir

malaysiaflag_anim.gif (9455 bytes)

14/03/2000 17:08:32

Anda adalah pengunjung yang ke-

Hit Counter

Laman web ini direkacipta dengan

frontpag.gif (9866 bytes)

2.1.4 CAKERA KERAS (HARD DISK)

 

harddisk.gif (11359 bytes)

Storan merupakan tempat dimana perisian-perisian dan data-data disimpan. Storan diukur dalam bait (byte) dan sebuah cakera keras komputer lazimnya mempunyai saiz pemyimpanan lebih daripada 2.1GB(Gigabyte) dan kelajuaan capaian 12ms.

 

Cakera keras juga dikenali sebagai cakera liut atau cakera kekal. Ia diperkenalkan oleh IBM pada tahun 1976. Ia diperbuat daripada piring aluminium yang nipis dan dilapisi oleh serbuk magnetik. Di dalam sistem yang lebih besar, beberapa cakera keras ini disusun dalam keadaan runut sama menghasilkan satu timbunan menegak yang mempunyai selinder yang menyerupai selinder yang dipanggil pak cakera. Di atas setiap permukaan, data disimpan di atas trek. Cakera ini berputar pada kelajuan 3500 sehingga 7000 rpm.

 

 
         Maklumat direkod dan dibaca dari cakera oleh kebaca/tulis.
Kepala baca/tulis ini bergerak secara mendatar ke mana-mana 200 posisi yang dipanggil selinder. Pada salah satu selinder pula, kepala baca/tulis ini boleh menulis atau membaca maklumat pada mana-mana 20 bulatan tumpuan di atas kawasan permukaan cakera yang dipanggil trek. Kepala baca/tulis ini diarahkan kepada rekod tertentu menggunakan alamat yang mengandungi nombor selinder, nombor permukaan rekod dan juga nombor rekod data.

 

 

6.4 GB Quantum Corona

6.4 GB Quantum Corona ialah cakera keras keluaran jenama Quantum dengan Model Corona. Kapasiti storan ialah sebanyak 6.4GB. Lebih besar GB lebih besar kapasiti pemyimpan cakera keras.